Een koffie-n00b maakt cold brew... - Remy's koffieavonturen

Door computer1_up op woensdag 8 januari 2020 21:57 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 2.580

Kleine edit vooraf: deze post is zo lang geworden dat ik je aanraad om een kop koffie, thee of ander lekkers te pakken, als je alles wilt lezen ben je nog wel even bezig :o

Zo, toen stond er weer een blog. De vorige heb ik om meerdere redenen verwijderd (onder andere was ik niet tevreden met de soort posts die ik maakte), nu dus maar eens een frisse start in het nieuwe jaar!

De eerste post wil ik graag besteden aan mijn koffieavonturen, met name mijn duik in het cold-brew wereldje. Grappig genoeg drink ik nog niet zo heel lang koffie, misschien pas 3 of 4 jaar. Maar in die tijd ben ik snel de goedkope filterkoffie beu geraakt. Om een lang verhaal kort te maken, ik probeerde bij een vriend Nespresso en ik was hooked!

Maar... Nespresso heeft ook wel een aantal nadelen. Ten eerste natuurlijk de prijs, ik bedoel 40 cent voor een kopje koffie thuis is niet dat je zegt "goedkoop"... Ja, er zijn natuurlijk ook veel goedkopere capsules te krijgen maar wat heeft het dan nog voor zin om een Nespresso apparaat te hebben? :+ Ik ben zo'n typische simpele koffiedrinker die een lading melk en suiker in z'n pleur pleurt. Ik krijg het niet voor elkaar om Nespresso zwart te drinken (mede dankzij mijn lange strijd met brandend maagzuur, wat niet helemaal geweldig gaat met zwarte koffie).

En om heel eerlijk te zijn, voor mij was Nespresso al een hele stap vooruit ten opzichte van de goedkope filterkoffie die pap en mam dronken (ja, ik woon nog bij mijn ouders :+ ), maar het laat soms nog wat te wensen over. Mijn favoriet is en blijft een lekkere Fortissio Lungo op de middelste temperatuurstand van mijn Expert apparaat, met een 15-20mL halfvolle melk (volle melk is zeker nog beter, maar dat wordt hier niet echt gedronken, dus halvolle melk moet het maar doen) en anderhalf schepje suiker.

Diezelfde vriend die mij ooit Nespresso heeft laten proberen kwam op een gegeven moment met de cold-brew methode. Ik vond het maar raar, met koud water koffie zetten? In de koelkast!? Al moet ik zeggen, ik ben wel fan van ijskoffie. Nespresso heeft iedere zomer limited edition ijksoffies, en de Lidl verkoopt van die handige 1/3 liter flesjes ijskoffie (wat mogelijk nog wel eens eigenlijk cold-brew kan zijn, nu ik dat geproefd heb).

Dus een paar weken geleden heb ik maar eens een cold-brew fles aangeschaft, eentje van Soulhand van 1,5L. Maar toen had ik nog koffie nodig. Aangezien ik zelf alleen Nespresso had en ik geen zin had in de koffie die mijn ouders tot die tijd dronken, ging ik opzoek naar een type koffie dat lekkere cold-brew zou maken. Ik las op verschillende plekken dat een lichte roast het beste hiervoor is. Alleen dacht ik dat ik geen koffiemolen had (wat later wel bleek te zijn). Dus ik ging opzoek naar voorgemalen koffie in een medium grind size (o.a. voor french press etc geschikt) en kwam uit bij de Starbucks Espresso Blonde koffie (even los wat mensen van deze koffie vinden, vond ik hem wel geschikt als eerste poging tot cold-brew).

Enige probleempje was: ik wilde heeeeeeel graag een batch maken, maar mijn Soulhand fles was nog niet binnen! Gelukkig had mijn moeder blijkbaar van de Ikea een grote french press gehaald (James Hoffmann noemde deze de Chonky Boi in zijn Ikea koffiespullen vergelijking, helaas is deze volgens mij niet meer verkrijgbaar). Technisch gezien kun je ook coldbrew maken in een french press. Alleen is deze zo groot wanneer de plunger uitsteekt naar boven, dat we een plank uit de koelkast moesten halen tijdelijk om de french press erin te krijgen 8)7

Maargoed, de eerste batch was een redelijk success en wist zeker dat ik meer wilde.

Later, toen deze Starbucks koffie op was, besloot ik om iets minder handigs te doen. Ik kocht op Amazon.de, zonder te kunnen ruiken aan de bonen, een kilo Happy Belly Columbia koffie. Afgaande op het feit dat dit Amazon's huismerk is, en andere Amazon huismerkproducten naar mijn beleving ook wel OK waren, dacht ik van ik waag een gokje. Gelukkig ging dat goed, maar het kon beter. Deze bonen produceren duidelijk minder lekkere cold-brew dan mijn Starbucks koffie, maar daarvoor is het wel een stuk goedkoper en was het in ieder geval prima te drinken.

En toen kwamen we aan bij vandaag. De portie cold-brew die ik gisteren had klaargezet van DouweEgberts Decaf bonen (aangezien ik ook in de avond wil kunnen genieten van cold-brew, en dit de bonen zijn waar mijn ouders ondertussen op waren overgestapt) is goed gelukt. Normaal laat ik mijn cold-brew altijd een uur of 22 minimaal trekken. Maar deze bonen zijn redelijk donker gebrand, dus gokte ik dat ik rond een brouwtijd van 18 uur wel eens even moest checken hoe het was. Dit bleek een goede start te zijn, aangezien de koffie lekker intens maar toch fris is.

Vanmiddag kocht ik bij de Appie een zak Perla Italian roast Napoli bonen. Een donkere, intense roast dus. Ik zal waarschijnlijk bij de Appie wat mensen een beetje verward achter gelaten hebben, want ik ging een kwartier lang bij verschillende bonen, bij het ventiel van de zak, ruiken welke ik lekker vond. Deze Napoli bonen roken een beetje naar chocolade en nootjes, wat mij een lekker idee leek voor cold-brew. En ik heb gelijk maar eens weer wat Starbucks Blonde gekocht, nu die in de bonus waren.

https://tweakers.net/ext/f/3SAWcAofzBLilfMtoWv9RTWH/medium.jpg


Mensen zijn over het algemeen niet heel blij met blade-grinders. Ze geven een inconsistente korrelgrootte, wat niet goed is voor de extractie van de goede smaakstoffen. Te klein stof geeft bijvoorbeeld een zand-achtig effect in je uiteindelijke koffie, wat niet erg lekker is. Te groot heeft niet genoeg oppervlak om goede smaakstoffen af te geven aan het water.

https://tweakers.net/ext/f/XdDb3frCIWvTDnqzcF2LFSnN/medium.jpg

Mijn oplossing? Zeven, zeven en nog eens zeven! Doe dat goed genoeg, en dan heb je de jackpot wat betreft blade-grinders. Om een medium grind size te krijgen, gebruik ik een grote zeef met gaten van ongeveer 1,25mm diameter (naar schatting).

Vervolgens haal ik dit door een fijne thee-zeef om alle fijne stof er tussenuit te krijgen.

Wat hierdoor overblijft zijn heel fijn koffiepoeder en gemalen koffie van ongeveer de juiste grootte. Met een goeie burr-grinder zal dit vele malen sneller en consistenter gaan, maar die heb ik nu eenmaal niet :X

https://tweakers.net/ext/f/eqdVb4B2o20H78TLItX5Cfk3/medium.jpg
https://tweakers.net/ext/f/t9gP4J1CwhoaR6kRsiZfx0qC/medium.jpg

En dan vervolgens alles in de cold-brew kan:

https://tweakers.net/ext/f/PVtKCONwIldAXJzalZCDD89L/medium.jpg
https://tweakers.net/ext/f/4iplpJepnFyMDRIEfn1nWqCx/medium.jpg

Een tip trouwens: check altijd je bonen voordat je gaat malen. Bij mij zat er een kooltje tussen:
https://tweakers.net/ext/f/24kk1qBOu3Uf35T6szqeIUfE/medium.jpg


Ja, dit alles duurde laaaaang... Maar dat is het me waard. Het is een ontspannende bezigheid en het voelt meer belonend wanneer de koffie klaar is. Ik ben zeker wel een half uur bezig geweest met dit klaar te maken O-)

Zo, nu is het tijd om te relaxen met een lekker glas decaf coldbrew, met wat Puschkin Nuts&Nougat likeur en wat extra ijsblokjes. Proost!

https://tweakers.net/ext/f/R1RULoNCXUD2MTVX7NlvP6sY/medium.jpg

Reacties


Door Tweakers user dylan111111, donderdag 9 januari 2020 09:03

Leuk om te lezen dat je er echt tijd in hebt gestoken en ziet er goed/lekker uit! ^^

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 9 januari 2020 09:45

als je jet toch al hebt over half-volle of volle melk zou ik sowieso aanraden over te stappen naar verse melk ipv lang houdbare... ik geloofde vroeger echt niet dat er verschil qua smaak in was maar ben een jaar of 10 geleden overgestapt en ik proef meteen of er in koffie geen verse melk zit... Daarna is natuurlijk de vraag of je het lekkerder vindt of niet ;)

Door Tweakers user easyriider, donderdag 9 januari 2020 12:41

Over Nespresso gesproken, daar ben ik ook een liefhebber van. Ik heb al veel merken capsules geprobeerd, alleen maar aluminium capsules, net zoals de originele capsules het beste materiaal daarvoor. Ook met die dure L'OR capsules had ik niet het idee een lekker bakje koffie te drinken.

Sinds kort zijn er ook aluminium capsules van Perla en met de variant "Superiore Finest Intenso" had ik vorige week de tot nu toe beste koffie te pakken. Echt een lekker smakelijk bakje koffie voor een redelijke prijs. :)

https://www.ah.nl/product...iore-finest-lungo-intenso

Door Tweakers user stuiterveer, donderdag 9 januari 2020 13:04

Als ik je zo hoor lijkt het er op dat de smaak van cold brew een stuk anders is. Wat ik zelf haat is die bittere smaak van koffie, in hoeverre is die anders/beter bij cold brew?

Door Tweakers user Beagon, donderdag 9 januari 2020 13:38

stuiterveer schreef op donderdag 9 januari 2020 @ 13:04:
Als ik je zo hoor lijkt het er op dat de smaak van cold brew een stuk anders is. Wat ik zelf haat is die bittere smaak van koffie, in hoeverre is die anders/beter bij cold brew?
Juist omdat Cold Brew langzamer inwerkt en zonder hitte getrokken word is deze een stuk milder qua bitterheid. Dit ligt er natuurlijk volkomen aan wat voor soort roast je gebruikt.

Door Tweakers user computer1_up, donderdag 9 januari 2020 16:41

stuiterveer schreef op donderdag 9 januari 2020 @ 13:04:
Als ik je zo hoor lijkt het er op dat de smaak van cold brew een stuk anders is. Wat ik zelf haat is die bittere smaak van koffie, in hoeverre is die anders/beter bij cold brew?
Wat ik laatst overigens hoorde in een video van James Hoffmann, die ik in de blog ook al noemde, was dat mensen doorgaans de zuurigheid van de koffie vinden smaken als bitterheid. In koffie zal altijd wel een beetje bitterheid zitten, maar de zuurheid van een koffie schijnt een groot verschil te maken. Dat heeft onder andere te maken met hoelang de koffie trekt, de grind size en welke bonen etc. Ik heb nog niet helemaal begrepen wat hij bedoelde, maar volgens mij was het iets in die richting. Ik laat je in de space wel eens wat cold-brew proberen ;)
Beagon schreef op donderdag 9 januari 2020 @ 13:38:
[...]


Juist omdat Cold Brew langzamer inwerkt en zonder hitte getrokken word is deze een stuk milder qua bitterheid. Dit ligt er natuurlijk volkomen aan wat voor soort roast je gebruikt.
Wat inderdaad het gevolg is van koud zetten is dat je die onprettige smaak een stuk minder hebt. Ik merk in mijn experimenten dat de koffie een stuk intenser kan zijn zonder deze bitterheid/zurigheid.

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 januari 2020 16:46]


Door Tweakers user computer1_up, donderdag 9 januari 2020 16:43

TIGER79 schreef op donderdag 9 januari 2020 @ 09:45:
als je jet toch al hebt over half-volle of volle melk zou ik sowieso aanraden over te stappen naar verse melk ipv lang houdbare... ik geloofde vroeger echt niet dat er verschil qua smaak in was maar ben een jaar of 10 geleden overgestapt en ik proef meteen of er in koffie geen verse melk zit... Daarna is natuurlijk de vraag of je het lekkerder vindt of niet ;)
Dat is zeker iets wat ik graag zou willen doen! Alleen gaat deze melk bij ons niet snel genoeg op helaas.
dylan111111 schreef op donderdag 9 januari 2020 @ 09:03:
Leuk om te lezen dat je er echt tijd in hebt gestoken en ziet er goed/lekker uit! ^^
Thanks!

Door Tweakers user computer1_up, donderdag 9 januari 2020 16:45

easyriider schreef op donderdag 9 januari 2020 @ 12:41:
Over Nespresso gesproken, daar ben ik ook een liefhebber van. Ik heb al veel merken capsules geprobeerd, alleen maar aluminium capsules, net zoals de originele capsules het beste materiaal daarvoor. Ook met die dure L'OR capsules had ik niet het idee een lekker bakje koffie te drinken.

Sinds kort zijn er ook aluminium capsules van Perla en met de variant "Superiore Finest Intenso" had ik vorige week de tot nu toe beste koffie te pakken. Echt een lekker smakelijk bakje koffie voor een redelijke prijs. :)

https://www.ah.nl/product...iore-finest-lungo-intenso
Die zien er wel intersesant uit! Binnenkort maar eens proberen dan :)

Door Tweakers user veltnet, donderdag 9 januari 2020 16:55

Voor lekker coldbrew/bataviacoffee kun je het beste gebruik maken van Yirgacheffe of Sidamo bonen (uit Ethiopie). Deze zijn licht zurig en geven daarom een lekkere frisse smaak aan de koude koffie.

Wil je nog beter? Brand dan zelf je koffiebonen. Koffiebonen uit de supermarkt zijn vaak al te oud om nog lekker te zijn. Vaak meer dan een jaar geleden gebrand :-(.
Zelf koop ik alleen nog maar groene ongebrande bonen. En dan binnen 3 weken consumeren.

Als je in de buurt van Emmer-Compascuum komt kan ik het je zelf laten proeven ;-)

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 januari 2020 16:56]


Door Tweakers user Helox-in-a-box, vrijdag 10 januari 2020 19:10

Leuk om te lezen, ben in december ook met cold brew begonnen thuis en bevalt me goed. Heb hiervoor de kitchenaid cold brew gehaald: mooi ding en past goed in de koelkast. Eerste brew met koffie van kantoor was goed bevallen, maarja daar hebben we een mooie grinder staan om mooie grove koffie te vermaken. Tweede poging met Lavazza Oro van de supermarkt, deze is minder geschikt want de maling was te fijn en de brew bevat teveel poederdeeltjes. Wellicht toch maar een burr grinder aanschaffen en met bonen aan de slag...

Door Tweakers user computer1_up, vrijdag 10 januari 2020 20:24

Helox-in-a-box schreef op vrijdag 10 januari 2020 @ 19:10:
Leuk om te lezen, ben in december ook met cold brew begonnen thuis en bevalt me goed. Heb hiervoor de kitchenaid cold brew gehaald: mooi ding en past goed in de koelkast. Eerste brew met koffie van kantoor was goed bevallen, maarja daar hebben we een mooie grinder staan om mooie grove koffie te vermaken. Tweede poging met Lavazza Oro van de supermarkt, deze is minder geschikt want de maling was te fijn en de brew bevat teveel poederdeeltjes. Wellicht toch maar een burr grinder aanschaffen en met bonen aan de slag...
Thanks! Een burr-grinder staat nog op het programma om eens te kopen. Voor nu probeer ik gewoon goede resultaten te krijgen met de goedkope blade grinder van mijn moeder.
veltnet schreef op donderdag 9 januari 2020 @ 16:55:
Voor lekker coldbrew/bataviacoffee kun je het beste gebruik maken van Yirgacheffe of Sidamo bonen (uit Ethiopie). Deze zijn licht zurig en geven daarom een lekkere frisse smaak aan de koude koffie.

Wil je nog beter? Brand dan zelf je koffiebonen. Koffiebonen uit de supermarkt zijn vaak al te oud om nog lekker te zijn. Vaak meer dan een jaar geleden gebrand :-(.
Zelf koop ik alleen nog maar groene ongebrande bonen. En dan binnen 3 weken consumeren.

Als je in de buurt van Emmer-Compascuum komt kan ik het je zelf laten proeven ;-)
Ik weet niet, ik ben over het algemeen best fan van meer notige/chocoladige koffie, en ik vind de "frisheid" ietwat minder belangrijk. Wat betreft het zelf branden: dat lijkt me nu toch wel een stapje te ver :P Het zal zeker lekker zijn, maar ik ben al plenty tevreden met de supermarkt bonen.

Door Tweakers user Travelan, zondag 12 januari 2020 13:08

Maar de vraag is dan.. Met zo'n lading melk, kun je dan überhaupt nog proeven dat je fatsoenlijke koffie drinkt, en geen pleur van de AH?

Door Tweakers user computer1_up, zondag 12 januari 2020 17:24

Travelan schreef op zondag 12 januari 2020 @ 13:08:
Maar de vraag is dan.. Met zo'n lading melk, kun je dan überhaupt nog proeven dat je fatsoenlijke koffie drinkt, en geen pleur van de AH?
Ik denk dat dat allemaal best wel meevalt. Zelfs met melk etc proef je toch echt nog wel een gigantisch verschil tussen goedkope filterpleur en koffie van fatsoenlijke bonen etc.

Door Tweakers user Patrick_v_L, maandag 13 januari 2020 08:42

Wauw gave post! Ik ben sinds kort ook de "standaard" koffie beu en opzoek naar wat anders. Na de verhuizing mogelijk ook eens kijken naar cold-brew!

Door Tweakers user JAVE, maandag 13 januari 2020 12:30

Je kan melk invriezen. Als je dat in zo'n ijsklontjeszak doet, heb je kant en klare porties om te gebruiken.

Cold brew heeft minder last van de 'scherpe' smaken, omdat het niet met heet water is getrokken.
Maar ik hou van warme koffie (en zwart), en om nou een mok cold brew in de magnetron te plonken...

Door Tweakers user stuiterveer, maandag 13 januari 2020 13:22

computer1_up schreef op donderdag 9 januari 2020 @ 16:41:
Ik laat je in de space wel eens wat cold-brew proberen ;)
Update voor de rest: heb dit weekend ook wat geprobeerd, was er zeer over te spreken als koffiehater.

Ik ben koffie gaan drinken uit noodzaak vanwege vroege diensten, maar de bittere/zure/whatever smaak kan ik echt niet tegen. Daarom gooi ik er altijd een shitload suiker in en heel veel melk of soortgelijke zaken om de smaak te maskeren.

Eerst de cold brew zwart geprobeerd, nog steeds niet mijn ding maar al minder sterk dan normale koffie. Daarna met enkel melk geprobeerd, dat was voor mij al voldoende om het te tolereren zonder suiker. Dezelfde mening kwam ook van iemand anders af die op dat moment mee was aan het proeven en ook koffie haat om dezelfde redenen.

Was een verrassende ervaring! :)

Door Tweakers user veltnet, maandag 13 januari 2020 13:22

computer1_up schreef op vrijdag 10 januari 2020 @ 20:24:

Wat betreft het zelf branden: dat lijkt me nu toch wel een stapje te ver :P Het zal zeker lekker zijn, maar ik ben al plenty tevreden met de supermarkt bonen.
Zelf koffie branden is niet moeilijker dan een eitje bakken. Het duurt ongeveer 15-20 minuten. Je hebt alleen een goede brander nodig. En ongebrande koffiebonen natuurlijk. Ik doe het nu een jaar of 10 en het bevalt zo goed dat ik nooit meer naar de winkel ben gegaan om gebrande bonen te kopen.

Koffie van de supermarkt is vaak al minimaal een half jaar geleden gebrand. Soms zelfs meer dan een jaar. Na een week of 3 merk je vaak al dat de smaak van gebrande koffie minder aan het worden is, en na een half jaar is het niet meer te zuipen.

Door Tweakers user zwerfkater, maandag 13 januari 2020 18:28

Leuk artikel om te lezen als senseo gebruiker. maakt het nog uit wat voor water je gebruikt meen me te herinneren dat er nogal verschil zit met kraanwater hier in nl kwa smaak.

[Reactie gewijzigd op maandag 13 januari 2020 18:28]


Door Tweakers user computer1_up, maandag 13 januari 2020 19:28

veltnet schreef op maandag 13 januari 2020 @ 13:22:
[...]


Zelf koffie branden is niet moeilijker dan een eitje bakken. Het duurt ongeveer 15-20 minuten. Je hebt alleen een goede brander nodig. En ongebrande koffiebonen natuurlijk. Ik doe het nu een jaar of 10 en het bevalt zo goed dat ik nooit meer naar de winkel ben gegaan om gebrande bonen te kopen.

Koffie van de supermarkt is vaak al minimaal een half jaar geleden gebrand. Soms zelfs meer dan een jaar. Na een week of 3 merk je vaak al dat de smaak van gebrande koffie minder aan het worden is, en na een half jaar is het niet meer te zuipen.
Ligt er denk ik maar net aan wat je definitie van "niet te zuipen" is ;)
zwerfkater schreef op maandag 13 januari 2020 @ 18:28:
Leuk artikel om te lezen als senseo gebruiker. maakt het nog uit wat voor water je gebruikt meen me te herinneren dat er nogal verschil zit met kraanwater hier in nl kwa smaak.
Ja, ik noem alweer even James Hoffmann die ik al twee keer had genoemd (hij is de engie koffie youtuber die ik met regelmaat kijk), hij had laatst een video erover gepost. https://www.youtube.com/w...e.com/watch?v=jfElZfrmlRs

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.